Projectes

Instal.lacions merchán

 • 09-01-2019. Reparació mòduls de control motor persiana.

  Reparació mòduls control motor persiana. 

  Treballs diferents. Recordant els vells temps, quan reparava equips electrònics, ja quern 2016 vaig deixar de prestar aquest servei.

  Em passa un avís, un familiar que és fuster. Que han substituït els motors que s'havien cremat de tres persianes i que aquestes al connectar-les als mòduls corresponents no funcionaven. Si es procedia a comprovar el seu funcionament de forma directa, mitjançant els cables, aquests si que fan les seves funcions de pujar i de baixar.

  Vaig amb un operari que té el fuster, per comprovar l'avaria. Per començar, sabem que el motor no és, per explicat anteriorment.

  L'operari m'explica que si es dóna un clic (el motor puja o baixa) i si es dóna una altra pulsació aquesta s'atura. Fent això se sent un petit "clic" en el mòdul de control, amb la qual cosa dóna a entendre que l'ordre la realitza, però sense arribar a fer funcionar el dispositiu (el motor), però mirant en els terminals on va connectat el motor no surt voltatge.

  Atès que és una placa electrònica, que sempre està alimentada amb 230V, pot ser un problema de la font d'alimentació.

  M'ho porto al taller, el cablejo adequadament com si tingués el motor connectat, però en el seu lloc connecto 2 bombetes de color (una vermella i una altra de verda, fent la funció de motor, cadascuna d'elles m'indica el sentit de gir del motor, pujada o baixada respectivament), faig la pulsació per donar ordre i se sent el "clic" observant el relé, observo que rep l'ordre, però no es queda en funcionament.

  Atès que el mòdul porta instal·lat més o menys 15 anys, segons explica l'operari, em decanto amb un problema d'alimentació.

  Comprovo els condensadors de filtre de la font d'alimentació, hi ha 2. Un 220uF/25V i un altre de 1000uF/25V aquest últim, està descapacitat amb un valor de +/- 150uF (només té el 15% del valor total). Amb això ja dedueixo que el problema ho està donant dit condensador.

  Comprovació del condensador amb el capacímetre, del que està en maal estat.

  Un cop substituït el condensador per un altre del mateix valor de 1000uF, però en aquesta ocasió amb un voltatge superior, el problema queda resolt. El mòdul de control funciona perfectament fent funcionar el motor, pujant i baixant la persiana.

  Un dels mòduls de control sense reparar i en la seva ubicació. Les peces cilíndirques que es veuen darrera la caixeta de color gris (transformador 220V a 12V) són les peces a canviar.

   

  Mòdul reparat, atès que els condensadors són més grans, s'ha hagut de posar cablejat i subjecte amb cola tèrmica, en la mateixa placa de control per la part de les soldadures.

   

  Mòdul cablejat, alimentat a 230V i connectat a les bombetes que m'indicarien el sentit de gir del motor, pujada o baixada de la persiana. Per la seva comprovació.

  Mòdul reparat instal·lat per fer funcionar el motor, de la persiana.

   

  Comprovat tot el funcionament correcte, es dóna la reparació i el muntatge per finalitzat. 


    Tornar